Slováci si proti Čechom veria, Šatan: "Vůjtek je rozhodujúci faktor"

18.05.2012 Celý región

Helsinki 18. mája (TASR) - Zápasy proti Česku majú pre slovenských hokejistov vždy špeciálny náboj, o to viac keď sa veční rivali stretnú v semifinále na majstrovstvách sveta. Medzi fanúšikmi sa opäť skloňuje "český komplex", no samotní hráči veria, že sobotňajší zápas bude iný, keďže na slovenskej striedačke sedí Vladimír Vůjtek.

Český tréner vytvoril v kádri skvelú partiu a priniesol doňho tímového ducha a disciplínu, vďaka ktorým sa podceňované mužstvo prebojovalo až medzi najlepšiu štvoricu svetového šampionátu. Pred rozuzlením štvrťfinálových zápasov si súpera nevyberal, no uznal, že pre fanúšikov by boli najlepší práve jeho krajania. "Samozrejme, zápas pre nich bude mať špeciálny náboj. My sme si však nevyberali. Chalani sa pripravujú takisto, ako keby tam padlo Švédsko. Pozeral som ich vzájomný duel. Česi hrali veľmi dobre a podľa mňa boli lepší, aj keď rozhodli až v poslednej minúte. Ich najsilnejšou zbraňou sú protiútoky," uviedol tréner.

Zmiešané pocity pred súbojom so svojimi krajanmi nemal. "Ja to beriem ako zápas s ktorýmkoľvek iným súperom. Názory z Čiech sú síce trochu protichodné, že ľudia nevedia, komu majú fandiť. No sú to Česi, takže budú fandiť svojim, ale prajú aj nám," pokračoval.

Slováci budú zase v roli papierovo slabšieho tímu, čo im v doterajšom priebehu vyhovovalo. Opäť sa tak budú spoliehať na hru zo zabezpečenej obrany a rýchle protiútoky. Nálada pred sobotňajším duelom bola výborná a hráči verili, že majú šancu postúpiť až na vrchol. "Bude to náročné, ale povedzme si na rovinu, ktorý zo zápasov na majstrovstvách bol ľahký. Pôjdeme do toho opäť naplno a so sebavedomím. Na ľade necháme maximálnu bojovnosť a srdce a dovolím si tvrdiť, že položíme život za to, aby sme uhrali dobrý výsledok," vyhlásil Ivan Baranka.

Duely susedných krajín majú bohatú históriu. Celkovo sa stretli už 53-krát, pričom vo veľkej väčšine sa z víťazstva tešili českí hokejisti. Konkrétne triumfovali v 36 stretnutiach, sedem sa skončilo nerozhodným výsledkom a v desiatich sa radovali ich súperi. Celkové skóre taktiež vyznieva v prospech Čechov 195:112.

Posledné vzájomné zápasy odohrali krajiny v príprave na tohtoročný šampionát. V rámci 2. ročníka turnaja Euro Hockey Challenge zvíťazili Česi 3:1, respektíve 3:2 po nájazdoch. Slovákov zdolali aj v osemfinálovej skupine na vlaňajšom šampionáte v Bratislave (3:2) i pred dvoma rokmi na zimnej olympiáde vo Vancouveri (3:1). Slováci triumfovali naposledy v dvoch prípravných dueloch v roku 2009 v Skalici (4:1) a Trenčíne (5:1). Posledné veľké víťazstvo však dosiahli ešte v roku 2003 práve na MS v Helsinkách, ktoré znamenalo zisk bronzu. "Práve na toto víťazstvo si spomínam najradšej a je to prvé, čo ma napadne," uviedol kapitán tímu spred deviatich rokov Miroslav Šatan. Tridsaťsedemročný krídelník odmietol aj úvahy o českom komplexe a verí, že práve Vůjtekova prítomnosť v slovenskom výbere môže byť rozhodujúca. "Myslím si, že tento zápas bude iný ako doterajšie. Zabudnime na 'český komplex'. Máme českého trénera a práve to môže rozhodnúť."

Slováci nastúpia v sobotu o 18.30 miestneho času (17.30 SELČ) proti Česku v bielych dresoch, ich súperi sa predstavia v červených. Duel povedú Nemec Lars Brüggemann s Fínom Jarim Levonenom, na čiarach im budú pomáhať Kanaďan Jesse Wilmot a Nemec Martin Schulz. Prvé semifinále (14.30/13.30) bude rozhodovať štvorica Brent Reiber zo Švajčiarska a Antonín Jeřábek z Čiech a Američan Jonathan Morrison a Kanaďan Francois Dussureault. Domáce Fínsko sa predstaví v tradičných bielych dresoch, Rusi v červenej farbe.

Predpokladané zostavy:

SR: Laco - Sekera, Baranka, Chára, Sersen, Starosta, Vydarený - Radivojevič, Handzuš, Kopecký - Šatan, Surový, Hudáček - Miklík, Mikúš, Tatar - Hovorka, Bližňák, Bartovič
Česko: Kovář (Štěpánek) - Blaťák, Nakládal, Krejčík, Čáslava, Mojžíš, Krajíček, Němec - Erat, Plekanec, Michálek - Frolík, Krejčí, Tenkrát - Hemský, Nedvěd, Koukal - Petružálek, Novotný, Průcha - Vondrka
 

Vyberte región